Regeling

Informatie over de regeling

Elk jaar zijn er veel slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging. Techniek Nederland en de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben zich samen sterk gemaakt voor een wet die verplicht dat mensen die werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties en rookafvoeren een diploma (certificaat) moeten hebben. De regeling heet Kwaliteitsregeling Koolmonoxidepreventie. De regeling stelt minimale eisen aan bedrijven, installateurs en monteurs.

Meer informatie over de regeling is te vinden op de website van InstallQ.

Hoe werkt de regeling?

Installatiebedrijven moeten een certificaat behalen. Hiermee tonen ze aan dat hun bedrijf aan de eisen van de wettelijke regeling voldoet. Voordat het installatiebedrijf het certificaat kan behalen, moeten alle installateurs en monteurs het Bewijs van Vakmanschap halen. Vanaf 2023 mogen er alleen nog maar installateurs en monteurs werkzaamheden aan (gas)verbrandingsinstallaties uitvoeren als zij het Bewijs van Vakmanschap hebben gehaald.

Bedrijven moeten een officieel geaccrediteerd certificaat behalen, zoals de InstallQ BRL 6000-25 of Kiwa BRL K25000.

Moet elke installatiemonteur een Bewijs van Vakmanschap hebben?

De regeling is voor iedereen die (gas)verbrandingsinstallaties aanlegt, inspecteert en onderhoudt. Werk je met (gas)verbrandingsinstallaties en moet je een Bewijs van Vakmanschap behalen? Dan kijk je eerst welk profiel bij jou past. Hieronder staan de zes profielen waaruit je een keuze moet maken:  

  • Monteur Service & Onderhoud
  • Eerste Monteur Service & Onderhoud
  • Monteur Werktuigkundige Installatie
  • Eerste Monteur Werktuigkundige Installatie
  • Monteur Service & Onderhoud en Werktuigkundige Installatie
  • Eerste Monteur Service & Onderhoud en Werktuigkundige Installatie

Weet je niet onder welk profiel je past? Vul dan de profielkeuzehulp in. Je komt dan via een aantal stappen erachter welk profiel bij jou past.

Proces

Ben je een installateur of monteur en moet je een Bewijs van Vakmanschap halen? Via deze website helpen we je gemakkelijk door het proces heen.