Werkgevers

Erken het Vakmanschap van je medewerkers

Op deze pagina vind je alle informatie die voor jou als werkgever of zzp’er relevant is. Hieronder kun je een of meerdere medewerkers aanmelden voor Vakmanschap of het praktijkexamen.

Regeling

Installatiebedrijven moeten een certificaat behalen. Hiermee tonen ze aan dat hun bedrijf aan de eisen van de wettelijke regeling voldoet. Voordat het installatiebedrijf het certificaat kan behalen, moeten alle installateurs en monteurs het Bewijs van Vakmanschap halen.

Veelgestelde vragen

Hoe behaal ik de bedrijfskwalificatie inzake de ‘CO-certificering’?

Als installatie- en/of servicebedrijf (ook zzp’er) dien je sinds april 2023 over een bedrijfskwalificatie te beschikken, de BRL6000-25, de K25000 of de NHK CBS 2021/04. Zonder de bedrijfskwalificatie is het verboden om werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uit te voeren. Om de bedrijfskwalificatie te behalen moeten er een aantal stappen doorlopen worden:

  1. Zorg dat alle medewerkers die werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uitvoeren een persoonlijk Bewijs van Vakmanschap behalen. Dit persoonlijke Bewijs van Vakmanschap kunnen ze behalen door de stappen van deze website (vakmanschapco.nl) te doorlopen.
  2. Vraag de bedrijfskwalificatie aan bij de desbetreffende certificerende instelling. Wanneer alle stappen succesvol doorlopen zijn en je de bedrijfskwalificatie hebt behaald ontvang je als organisatie het digitale CO Vrij keurmerk in het register van het CRT. De medewerker ontvangt het digitale keurmerk in de app Vakpaspoort Techniek

Op de website van Techniek Nederland vind je meer algemene informatie over de bedrijfskwalificatie.

Ik ben zzp’er, wat moet ik behalen om te voldoen aan de wettelijke richtlijnen?

Vakmanschapco.nl – persoonscertificaat ‘Bewijs van Vakmanschap’
Als zzp’er ben je verplicht om eerst een persoonlijk Bewijs van Vakmanschap te behalen. Hiervoor volg je dezelfde stappen als een werknemer op deze website (vakmanschapco.nl). In het menu van deze website staan onder het kopje ‘informatie’ de stappen die je moet doorlopen om je Bewijs van Vakmanschap te behalen.

Technieknederland.nl – bedrijfskwalificatie ‘CO-certificering’
Naast het behalen van een persoonlijk Bewijs van Vakmanschap ben je als zzp’er ook verplicht om een bedrijfskwalificatie te behalen, de BRL6000-25, de K25000 of de NHK CBS 2021/04. Een bedrijfskwalificatie vraag je aan bij een certificerende instelling zoals de KIWA.

Waarom sta ik niet in het Centraal Register Techniek?

Wanneer je de bedrijfskwalificatie succesvol hebt doorlopen wordt dit geregistreerd in het register van het Centraal Register Techniek.
Bekijk hier wat je moet doen om je bedrijfskwalificatie te behalen.

Hoe ontvang ik het ‘CO Vrij’ keurmerk?

Wanneer je organisatie alle stappen om tot het bedrijfscertificaat ‘CO-certificering’ succesvol heeft doorlopen, ontvangt je organisatie het ‘CO Vrij’ keurmerk in de vorm van een digitaal keurmerk. Met deze digitale vermelding toon je zichtbaar aan dat je voldoet aan de wettelijke regeling.

Wat moet mijn werknemer doen wanneer hij/zij het verkeerde profiel heeft gekozen?

Is de inlogcode in de mail ontvangen en hier nog niet mee ingelogd? Laat de werknemer dan contact opnemen met de helpdesk van Vakmanschap Techniek. De helpdesk is bereikbaar via 026 351 31 33 of mail naar helpdesk@vakmanschaptechniek.nl.

Is de theorietoets al gemaakt met het verkeerd gekozen profiel? Dan zullen de medewerkers zich opnieuw moeten aanmelden voor de theorietoets (kosten €85,- exclusief btw).

Informatie over het bewijs